Att tänka på när man skaffar hund

Små hundar, t.ex. borderterriern, är förhållandevis lättskötta men behöver även de aktiveras då de inte sällan är aktiva djur som kräver minst lika mycket stimulans som en större hund. Just borderterriern är en mycket aktiv hund och mår inte bra i ett hushåll där den inte får den stimulans den behöver.

Ett tips när du skaffar dig en hundvalp är att fråga uppfödaren dom rätta frågorna.

Borderterriern gillar sällskap och att komma ut på en ordentlig runda, gärna en där den får springa fritt, varje dag som komplement till vanliga rastningspromenader. Heltidsjobbande familjer där hunden är ensam under långa perioder är inte optimalt då den vill bli aktiverad med leksaker och dylikt även inomhus. En hund ska enligt rekommendationer från Jordbruksverket rastas var sjätte timme, men en borderterrier bör inte lämnas ensam fullt så länge om det kan undvikas.

315775910_62ce8efd8a_z

Eftersom borderterriern är en frisk hund som lever länge är det viktigt att tänka efter både en och två gånger innan du utökar din familj med denna fyrbent vän. De lever ofta i uppåt 15 år – kommer du ha förmågan och viljan att ta hand om den så länge? Hur ser familjens ekonomi och intressen ut? Hur ofta åker ni på semester, och vart? Reser ni inom Sveriges gränser där hunden kan följa med? Är någon i den närmaste släkten allergisk och hur kommer det i sådana fall påverka familjerelationerna och hundens vara eller icke vara?

Borderterriern kräver minimalt underhåll på så vis att pälsen bara behöver tas om hand en eller två gånger per år utöver regelbunden borstning, men aktivitetsbehovet är bestående och ingenting som går att tumma på. En glad borderterrier är en aktiv borderterrier. Om du vet med dig att du t.ex. kanske inte alltid kommer jobba halvtid eller mindre och därmed inte ha möjlighet att spendera några timmar mitt på dagen med din hund, kolla upp möjligheterna till att låta hunden spendera dagarna på ett hunddagis. Kanske kan du ha en rastgård i trädgården och anlita någon som går ut med hunden dagtid? Är det här ett vettigt sätt för hunden att leva eller borde du skjuta upp hundköpet?

Frågorna som bör ställas innan ett hundköp är många och den enda som kan svara på dem är du. I slutändan är det du som måste avgöra om du är redo att offra tiden och pengarna som krävs för att ge en hund ett fullvärdigt liv. Om svaret är ja har du många år av glädje framför dig – att äga en hund är tidskrävande, men minst lika givande. Det finns trots allt en anledning till att de kallar hunden för människans bästa vän!

Se även laserbehandling hund.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>