Hitta rätt bland hundfoder

Den som vet bäst vilken mat som passar just din hund är du, hundens ägare. Du träffar din hund dagligen och uppfattar förändringar i dess allmäntillstånd snabbare än någon annan. Om hunden är frisk och har välmående päls är maten du ger den antagligen precis vad din hund behöver, men ibland kan det vara svårt att välja mat bland alla de alternativ som finns på marknaden, t.ex. om du är nybliven hundägare.

Alla hundar är i behov av olika mängd mat beroende på storlek och förbränning. En liten aktiv hund kan ha samma energiförbränning som en större lat hund och en stor gammal hund kanske äter lika lite (eller mycket) som en yngre, men mindre hund. Många hundmatstillverkare har olika sorters foder till olika sorters hundar, vilket kan fungera som en riktlinje för vad som kan tänkas fungera för din hund. Viktigt är att även följa viktrekommendationer då mat för en ung hund kan vara den samma för en grand danois-valp som en borderterrier, men i olika mängd.

Allra vanligast är att hundens huvudsakliga kost består av torrfoder, så kallat helfoder. Helfoder är utformat på så vis att det innehåller alla näringsämnen en hund behöver, bl.a. vitaminer, protein och kolhydrater. Helfodret är idag så pass utvecklat att det utan problem täcker in en hunds behov.

Färskfoder är ett alternativ till torrfoder, men kan även användas som komplement. Det är relativt ovanligt att en hund enbart äter färskfoder, kanske främst av praktiska skäl då torrfoder säljs i större förpackningar och har längre hållbarhet.

För 50 år sedan lagade många hundägare mat till sina hundar, något som naturligtvis är fullt möjligt även idag. Det är inte ovanligt att godhjärtade hundägare sticker till sin hund lite matrester då och då, men om du vill laga all din hunds mat på egen hand måste du vara noga med att läsa in dig på ämnet och se till att hunden får alla sina näringsbehov uppfyllda. De olika näringsämnena ska också ha rätt proportioner i varje portion.

Små, aktiva hundar behöver ett näringsrikt foder som ger dem den energi de behöver till sin aktiva livsstil. När du letar efter det perfekta fodret till din borderterrier bör du hålla utkik efter ett som är tillverkat för just aktiva hundar. Vilket foder som blir aktuellt beror självfallet även på om du har en ung eller gammal borderterrier. Om du vill experimentera med olika sorters hundfoder så undgå att göra hastiga förändringar och var uppmärksam på förändringar i hundens pigghet och avföring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>